Hit enter after type your search item
xNews.nl

Nieuwsgroepen en meer

Onvindbaar op usenet? Echt niet!

/
/
/
1972 Views

De film- en muziekindustrie krijgt usenet steeds meer in het vizier. Zo is het de afgelopen maanden zeer lastig om de laatste afleveringen van populaire series en bepaalde speelfilms te vinden. Als je de juiste trucjes toepast, vind je op usenet alsnog de gewenste mediabestanden.

Als je usenet gebruikt, heb je vast gemerkt dat het aantal downloadfouten de afgelopen maanden flink is toegenomen. De reden hiervoor is dat usenetproviders veel bekende series en speelfilms op verzoek van rechthebbenden verwijderen. Deze internetbedrijven hanteren namelijk een DMCA-beleid. Dat is Amerikaanse regelgeving die rechthebbenden de mogelijkheid geeft om aanbieders van nieuwsservers te dwingen auteursrechtelijk beschermde mediabestanden te verwijderen.

Dit gebeurt via een zogeheten notice & takedown-verzoek. Geeft een usenetprovider geen gehoor aan een dergelijk verzoek, dan wordt de eigenaar mogelijk aansprakelijk gesteld voor de financiële schade. Logischerwijs willen usenetproviders miljoenenclaims vermijden, waardoor ze notice & takedown-verzoeken vlot (vaak geautomatiseerd) afhandelen.

Het gevolg is dat bekende series als Fringe, Arrow, Homeland en The Walking Dead niet meer zo gemakkelijk te downloaden zijn. Ook sommige speelfilms worden vrijwel meteen verwijderd, bijvoorbeeld The Dark Knight Rises en The Expendables 2.

Usenetproviders die hun kantoor en/of nieuwsserver hebben ondergebracht in de Verenigde Staten, zijn genoodzaakt om de DMCA-regels te volgen. Maar ook Nederlandse usenetproviders dienen zich sinds 2008 te houden aan de gedragscode Notice and Takedown (NTD). In de praktijk accepteren nagenoeg alle usenetproviders notice & takedown-verzoeken, waardoor het weinig zin heeft om te wisselen van nieuwsserver.

Het is tegenwoordig niet meer zo eenvoudig om nieuwe afleveringen van populaire Amerikaanse series te downloaden.

01 Automatische verzoeken

Het lijkt erop dat rechthebbenden het populaire usenetprogramma Spotnet als bron gebruiken om notice & takedown-verzoeken te genereren. Hierbij controleren ze naar welke data op usenet de nzb-bestanden verwijzen, waarna de juiste informatie aan de usenetproviders wordt doorgegeven. Verder speuren rechthebbenden nzb-zoekmachines (bijvoorbeeld NZBIndex) af op zoek naar bestandsnamen waarin de titel van de betreffende serie of film voorkomt. Overigens is laatstgenoemde methode niet erg zinvol, want veel spots worden momenteel onder vreemde bestandsnamen gepost.

Omdat het identificatieproces automatisch gebeurt via verschillende scripts, is het voor rechthebbenden een koud kunstje om op grote schaal verzoeken te genereren en tegelijk naar verschillende usenetproviders te verzenden. Een aflevering van een serie staat hierdoor hooguit een dag op usenet. Soms verwijdert de nieuwsserver content al na enkele minuten.

Hoewel deze ontwikkeling een flinke klap bekent voor usenetgebruikers, is het einde van dit populaire downloadnetwerk nog niet in zicht. Spotters proberen momenteel namelijk allerlei manieren uit om series en films zo onopvallend mogelijk op usenet te plaatsen. Wanneer rechthebbenden de content niet ontdekken en dus geen notice & takedown-verzoek indienen, download je alsnog probleemloos Amerikaanse series en speelfilms. In deze basiscursus passeren diverse alternatieve methoden de revue, zodat je de gewenste bestanden alsnog soepel van usenet plukt.

Veel usenetproviders bieden op hun website een speciaal formulier aan waarmee rechthebbenden notice & takedown-verzoeken kunnen indienen.

Nzb-bestanden

Een muziek- of filmbestand op usenet bestaat uit een heleboel kleine deeltjes die elk een zogeheten Message-ID bevatten. Je downloadt alle benodigde deeltjes via een nzb-bestand. Hierin staan namelijk verwijzingen naar alle Message-ID’s van bijvoorbeeld een film, serie of muziekalbum. Jouw downloadprogramma weet dankzij het nzb-bestand precies welke data het moet ophalen vanaf usenet. Spotnet, GrabIt, SABnzbd of andere geschikte usenet-freeware voegt de deeltjes vervolgens samen, waarna er op je pc een afspeelbaar mediabestand beschikbaar is.

Er zijn verschillende plekken waar je nzb-bestanden kunt vinden. Spotnet is verreweg de bekendste verzamelplaats. Daarnaast doe je een beroep op het programma NZBEE, www.nzbserver.com of diverse fora om nzb’tjes van leuke films en muziek te vinden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This div height required for enabling the sticky sidebar