Hit enter after type your search item
xNews.nl

Nieuwsgroepen en meer

5 Illustere voorgangers van FTD

/
/
/
1582 Views

Als pleister op de stinkende wonden kunnen leden van de FTD community misschien enigszins gerust zijn dat er vast wel weer een opvolger komt van vergelijkbare kwaliteit. Dat heeft het verleden immers uitgewezen. Toch weet je het maar nooit en moet het aloude cliché maar weer eens uit de kast getrokken worden; ‘in het verleden behaalde resultaten bieden geen garanties voor de toekomst’. Hoe het ook zij, in dit artikel een nostalgische terugblik naar tijden waarin file sharing net opkwam. Misschien kan het ook nog dienen als opsteker voor zij die illegaal geüpload materiaal downloaden. Een handeling die overigens nog steeds legaal is in Nederland.

De wetgeving rond downloaden begint wat logica betreft een beetje op het coffeeshopbeleid te lijken. Zo is het bij coffeeshops illegaal om bepaalde hoeveelheden cannabis de coffeeshop in te krijgen, maar wel weer gedoogd om het te kopen en te roken. Bij downloaden is de handeling van het downloaden zelf legaal, ook al is het materiaal illegaal en het uploaden is ook weer illegaal, evenals het verwijzen naar de uploads zoals FTD dat (indirect) deed.

In den beginne was het allemaal nog simpel voor de downloadende medemens. Zo wist niemand echt hoe de file sharing programma’s aangepakt konden worden. FTD is uiteindelijk voortgekomen aan een behoefte van de Nederlandse downloadgemeenschap om bestanden die gepost worden op nieuwsgroepen overzichtelijk weer te geven en het bood daarnaast de mogelijkheid om de posts te bespreken. FTD is geen programma dat de bestanden downloadt, maar in essentie slechts een gemeenschap. Met het heengaan op 1 maart van FTD lijkt er een einde te komen aan een tijdperk op downloadgebied in Nederland. Daarom een kleine terugblik op de historie van file sharing aan de hand van 5 oude downloadapplicaties.

Audiogalaxy

Audiogalaxy werd in 1998 uitgebracht door Michael Merhej en was enorm succesvol voor die tijd met 1 miljoen downloads van de peer-to-peer client in 2001. Het idee was goud. Na eerst een tijdje een FTP zoekmachine geweest te zijn, werd het daarna mogelijk om met de ‘Satellite’ client mp3tjes te downloaden, terwijl je ze gewoon opzocht op het web.

Doordat Audiogalaxy opties bevatte als het constant blijven doorzoeken tot een muziekbestand gevonden was, de auto-resume functie en het feit dat het een licht programmaatje was, werd het file sharing programma een fenomeen. Verder was de community sterk, omdat gebruikers met elkaar konden chatten en met elkaar discussiëren over specifieke artiesten op Audiogalaxy.

Audiogalaxy deed er slim aan om op het oog behoorlijk mee te werken met de auteursrechtenwaakhond RIAA. Ze blokkeerden nummers waarvan melding was ontvangen dat ze aan copyright onderhevig waren (hoewel slinkse gebruikers alsnog bij de nummers konden).

Toen de RIAA in 2002 toch een flinke rechtszaak dreigde aan te spannen, stemde Audiogalaxy toe alle nummers te blokkeren, behalve als er toestemming van de rechthebbende werd verleend. Hoewel het grote publiek toen wegtrok, heeft Audiogalaxy hierdoor toch door kunnen gaan. Dat deden ze door een deal te sluiten met Rhapsody en zo een music streaming dienst te beginnen.

Deze dienst is helaas in Nederland officieel niet te gebruiken, maar met wat trucjes kunnen slimme figuren zich alsnog toegang verschaffen tot de immense muziekdatabase. Er is namelijk erg weinig wat zij niet hebben.

Napster

Een andere gecentraliseerde peer-to-peer file sharing client is natuurlijk Napster. Hoewel deze applicatie korter in omloop was, namelijk van juni 1999 tot juli 2001, is dit waarschijnlijk de meest bekende file sharing client. Het idee was het delen van mp3tjes en dat zo makkelijk mogelijk maken. Zo was de interface lekker simpel en kon iedereen het snappen.

Op het hoogtepunt waren er 25 miljoen gebruikers en 80 miljoen liedjes online. Toch is Napster geen enkele keer plat gegaan. Nog een feit dat bij vele gebruikers beklijfde.

In december 1999 spande de RIAA een rechtszaak aan tegen Napster. Op dat moment kreeg Napster daar alleen maar een ontzettende duw in de rug van, omdat de naam overal in het nieuws kwam.

Miljoenen gebruikers ontdekten door de rechtszaak het downloadplatform. Toch verloor Napster de zaak en sloot in juli 2001 de deuren. Er moest een bedrag van 36 miljoen dollar betaald worden voor copyrightschendingen en royalties. Napster is vervolgens als een betaalde dienst verder gegaan om dit te kunnen betalen.

Gnutella

Gnutella was het allereerste gedecentraliseerde peer-to-peer netwerk en was het begin van vele applicaties die met hetzelfde principe werkten. Het werd in 2000 opgezet door Justin Frankel en Tom Pepper van het bedrijf dat vooral bekend is van Winamp, Nullsoft. Toen het bedrijf dat eigenaar was van Nullsoft na een dag het programma alweer offline haalde, was het ontworpen protocol al reverse engineered en gratis en open source gemaakt.

Het Gnutella protocol werd steeds beter naar mate de tijd vorderde. Daarnaast was het veel lastiger om gedecentraliseerde peer-to-peer netwerken aan te klagen en op te rollen. Zo kwam het dat er Gnutella clients uitkwamen als LimeWire en dat clients als Morpheus overgingen op de gedecentraliseerde wijze met het Gnutella protocol. Vandaag de dag is Gnutella dan ook geen eigen client of netwerk, maar refereert de naam naar het open source protocol.

In 2010 bestond het 10 jaar. Vorig jaar werd de populaire Gnutella client LimeWire met succes aangeklaagd. Iets meer dan een maand nadat LimeWire moest ophouden te bestaan, werd het programma nieuw leven ingeblazen door een geheim team ontwikkelaars in de vorm van een Pirate Edition. Wie weet is dat wat er ook met FTD gebeurt.

eDonkey2000

eDonkey was de eerste client met hashing. Daardoor maakte het niet uit dat bestanden op de computers van verschillende peers andere namen hadden. Ze werden door het eDonkey2000 protocol herkend als hetzelfde bestand. Ook was het mogelijk om verschillende stukjes van een bestand te downloaden van verschillende peers. Dat was een stuk efficiënter dan clients zoals Napster. Door deze voordelen werd eDonkey2000 ook vooral een netwerk voor grote bestanden, zoals films en spellen.

Ook eDonkey2000 is niet meer sinds 2005. Het werd zoals vele anderen uiteindelijk succesvol aangeklaagd door de RIAA. Maar het netwerk zelf (vooral het netwerk genaamd Overnet, van dezelfde makers) is nog volop in bedrijf. Zo maken de clients aMule, Shareaza, MLDonkey en eMule nog altijd gebruik van het netwerk.

BitTorrent

Maar er zijn natuurlijk ook andere manieren om te downloaden. Zo is BitTorrent in juli 2001 gestart door Bram Cohen. Hij is de ontwerper van het protocol en de client.

De client is er nu een van de velen en is inmiddels gebaseerd op µTorrent. Het protocol dat Cohen ontwierp is echter van groot belang geweest voor file sharing. Het protocol is een van de meest gebruikte voor het verzenden van grote bestanden. Er wordt dan ook geschat dat het protocol 27% tot 55% van al het internet dataverkeer voor zijn rekening neemt, afhankelijk van de geografische locatie.

Het protocol zorgt ervoor dat er niet te veel druk wordt gelegd op de broncomputer of het netwerk. Met het BitTorrent protocol kunnen gebruikers met een swarm van hosts verbinden en tegelijkertijd downloaden en uploaden naar leden van de zwerm. Het protocol werkt ook prima voor netwerken met een lage bandbreedte.

Het begint met een seeder die een bestand deelt via een Bittorrent node. Vervolgens kunnen leechers de seed downloaden en doorgeven. De originele seed hoeft echter maar een kopietje van zichzelf te verspreiden. De rest gebeurt in delen door degenen die het bestand willen hebben. Zo blijft het netwerkverkeer vrij licht.

BitTorrent is een efficiënt protocol dat behoorlijk betrouwbaar is, zeker met populaire bestanden. Hoe meer seeders, des te betrouwbaarder. Daardoor is het nog altijd populair en in gebruik. Sites als The Pirate Bay zouden niet bestaan zonder de vinding uit 2001.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This div height required for enabling the sticky sidebar