Hit enter after type your search item
xNews.nl

Nieuwsgroepen en meer

NZBXS.com offline na schikking met Brein

/
/
/
2943 Views

De usenet indexeringssite NZBXS.com is door de beheerder offline gehaald. Hij heeft een schikking getroffen met Stichting Brein. Daarnaast heeft hij een onthoudingsverklaring getekend. Mocht de beheerder deze afspraak overtreden, dan staat hem een forse boete te wachten.

Dat schrijft de auteursrechtenorganisatie in een persverklaring.

Beheerder haalt illegale site uit de lucht

NZBXS.com bevatte een database met zogeheten NZB-bestanden. Dit type bestand kun je het beste vergelijken met een hyperlink waarmee bestanden op usenet makkelijker te vinden en te downloaden zijn voor internetgebruikers. De site bevatte tienduizenden NZB-bestanden, die ook wel ‘spots’ heten. Volgens Stichting Brein bezochten duizenden unieke bezoekers dagelijks de site om auteursrechtelijk beschermd materiaal te downloaden.

De beheerder zei in de rechtszaal dat NZBXS.com een hobbyproject was. Stichting Brein meet dat duizenden dagelijkse bezoekers voor ‘aanzienlijke schade’ zorgen. De belangenbehartiger voor de entertainmentindustrie wist met de eigenaar van de site een schikking te treffen. Brein stond daarvoor open omdat de beheerder bereid was informatie te delen met de leden van deze usenet. Welk bedrag hiermee gemoeid ging is onbekend.

Daarnaast heeft de man een onthoudingsverklaring ondertekend. Dat betekent dat als hij in de toekomst de fout in gaat voor hetzelfde vergrijp, dat hij een forse boete op zijn deurmat kan verwachten. Details over deze afspraak zijn niet kenbaar gemaakt.

Dit is usenet in een notendop

Usenet is een fenomeen dat dateert uit de vorige eeuw. Je kunt het als een soort van online forum zien waar de leden volop met elkaar discussiëren over uiteenlopende onderwerpen. Voor ieder thema is een aparte thread. Op usenet worden deze threads ook wel ‘nieuwsgroepen’ genoemd.

Aanvankelijk wisselden leden van een nieuwsgroep bestanden en foto’s met elkaar uit. Inmiddels is dat idee hopeloos achterhaalt: daarvoor zijn de e-mail en het internet bedacht. Daarmee behoren usenet en nieuwsgroepen niet tot het verleden. Grote verschil met vroeger is dat het platform vandaag de dag vrijwel uitsluitend wordt gebruikt om films, series, muziek, ebooks en ander auteursrechtelijk beschermd materiaal uit te wisselen.

“Gebruikers plaatsen de bestanden op usenetservers zonder toestemming van de rechthebbenden. Commerciële usenet providers verdienen daar vervolgens geld aan door de verkoop van abonnementen voor toegang tot hun servers, waarop zij de illegale werken lange tijd beschikbaar houden”, zo schrijft Stichting Brein.

Dit moet je weten over articles, Message ID’s en nieuwsreaders

Zoals bekend zijn films vaak grote bestanden, zeker als ze in 4K worden aangeboden. Daar heeft usenet iets op bedacht. Grote bestanden worden als het ware in kleine stukjes geknipt. Deze stukjes worden ook wel ‘articles’ genoemd. Ieder bestandje heeft een identificatienummer: een ‘Message ID’. Met dit unieke nummer is het mogelijk om een article van de nieuwsserver te downloaden.

De nieuwsreader -het usenet downloadprogramma- voegt al deze Message ID’s samen tot één bestand zodra ze gedownload zijn. Een NZB-bestand is dus eigenlijk niets meer dan een verzameling articles. Gebruikers die beschikken over een NZB-bestand, kunnen deze importeren in hun nieuwsreader en deze digitale content direct downloaden.

Brein pakt meerdere aanbieders aan

Het is niet de eerste keer dat Stichting Brein recentelijk de nieuwskoppen weet te halen. Afgelopen week pakte de auteursrechtenorganisatie een aanbieder van een illegale DJ record pool aan. Diskjockeys konden tegen betaling een abonnement afsluiten waarmee ze onbeperkt toegang kregen tot een collectie van 350.000 nummers. Een jaarabonnement kostte slechts 250 euro.

Het is niet verboden om zo’n dienst aan te bieden. Je moet echter wel toestemming hebben van de rechthebbenden. Dat had de man niet. Op aanraden van zijn advocaat trof hij een schikking van 20.000 euro met Stichting Brein. Tevens ondertekende hij een onthoudingsverklaring. Mocht hij in de toekomst weer illegaal muziek aanbieden aan DJ’s, dan riskeert hij een boete van 2.500 euro per dag, met een maximum van 50.000 euro.

In mei haalde Stichting Brein Discoverthisplace.com uit de lucht. Op deze site konden leden duizenden illegaal geüploade films, muziekalbums, ebooks en andere digitale content downloaden. Na weken van onderzoek wist Brein te achterhalen wie de (tot dan toe) anonieme beheerder van de website was. Tevens wist de stichting de identiteit te achterhalen van twee gebruikers die op grote schaal illegaal content op de site publiceerden. Samen hadden de drie zo’n 3.800 audiovisuele bestanden, 3.300 muzieknummers en 24.000 ebooks geüpload.

Net als de aanbieder van de illegale DJ record pool beloofden de betrokkenen ieder een schikkingsbedrag van 20.000 euro te betalen aan Stichting Brein.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This div height required for enabling the sticky sidebar